Hakkında
H. HAFIZ ABDURREZZAK ÖZ
(EMİNEFENDİZADEOĞLU)
Abdürrezzak ÖZ, (nüfus kaydına gore 07.07.1932), asıl doğum tarihi ise 1926 olup, babası Zeynel Abidin Efendizade hoca efendinin İnebolu’da gümrük memuru olması sebebiyle (Güble) İnebolu’da doğmuştur. Annesi Erzurum-Şegav köyünden Fatma Hanımefendidir. İlk olarak eğitimine, 5 yaşında iken İstanbul Fatih Medresesi mütehassısın mensuplarından olan babası Zeynel Abidin efendiden hafızlığa başlamış ve bitirmiştir. Çünkü babasının en büyük arzusu dedeleri gibi Kur’ân’a hizmet etmesidir. Daha sonra, abisi ile birlikte Erzurum müftüsü Solakzade Sadık Efendi’den de eğitim almıştır. Hafızlık icazetini ise Türkiye’nin ilk resmi Kur’ân Kurs’larından olan Tarsus’ta 124 yıl Kur’ân’a hizmette bulunmuş Buhara’nın Nemangan şehrinden Hacı Abdullah Aker hocaefendi’den almıştır. İcazet arkadaşları arasında Kani Karaca ve Hafız Nihat Ezici ve birçok hafız mevcuttur.
Tarsus Ulu Camiî hocaefendilerinden Derzorlu Abdülmecit Özfırat’tan yedi yıl boyunca fıkıh-tefsir ve arapça konuşma dersleri almıştır. Daha sonra başka hocaefendilerden arapça grameri okumuştur. Çeşitli konularda yaklaşık üçbin hadis-i şerif ezberindedir. İcazetinden önce ilk mukabeleyi 1948 yılında Namrun yaylasında okumuştur.
1952 yılında askerliğini İstanbul Haydarpaşa Konağı çavuşu olarak yaptığı dönemde Reis’ul Kurrâ Abdurrahman Gürses’ı Beyazıt Camiî’nde ziyareti esnasında Gürses’in özel isteği üzere bir yıl kadar derslerine katılmıştır. Yine o yıl ramazan ayında (Kadıköy) İbrahimağa camisinde Kur’an okumuştur. İstanbul da bazı hocaefendilerin orada kalmalarını istemesine rağmen kalmayıp, Tarsus’a geri dönmüştür.
Allahu Teâlâ’nın takdirir ki, askerlik dönüşü, babası Zeynel Abidin Efendizadenin rüyası üzere Tarsus’a gelme sebebi olan Hz.Daniyal (aleyhis-selâm)’ın Kabrinin bulunduğu Makam-ı Şerif Camiî’nde Hatip Ömer Gürani hoca efendiye vekâleten imamlık görevinde bulunmuştur. Daha sonra 1956 yılında asaleten imamlığa (Kasım bin Selam, Abdülmecit Geylani ve Ahmed bin Tolun’un kabirlerinin bulunduğu) Küçük Minare (Melik Tahir) Camiî’nde başlayarak, imamlık görevinde sürekli kürsüde yer almıştır ve öğle namazları öncesinde emekli oluncaya kadar fıkıh ve hadisi şerif dersleri vermiştir. İmamlığın yanısıra 1956 yılından 1965 yılına kadar, icazet aldığı Tarsus Kur’ân Kursu’nda Kur’ân öğretmenliği yapmıştır. 1965 yılında ilgili kanun gereği, tek görev tercih edilmesi gerektiğinden İmam-Hatip’lik görevini tercih etmiştir.
Mesleki ilmiye gereği çeşitli eserlerle bugün zengin bir kütüphaneye sahiptir. Görev yaptığı sürece, Tarsus’ta birçok yerli halkla, saygılı entellektüel kişilerle yakın temasta bulunmuştur. Okuyuşu ve tavırlarıyla yakın çevresini adeta büyülemiştir. Küçük Minare (Melik Tahir) Camiî imam hatiplik görevi dışında zaman zaman müftü vekilliği görevinde de bulunmuştur. 1997 yılında emekli olmasına rağmen, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kendisine Fahri Vaizlik görevi verilmesinden dolayı (Yavuz Sultan Selim) Anıt Camiî’nde, Aydoğanlar Camiî’nde, Buharalı Abdullah Efendi Camiî’nde Şifa-i Şerif sohbetleri ve hadis dersleri vermektedir. Kendisi tarafından hazırlanmış, yaklaşık kırk eseri mevcuttur. Bunlardan bir kısmı yayınlanmış, bir kısmı yayınlanma aşamasındadır. H.Hafız Abdürrezzak Öz eserlerinin tamamını hiçbir bedel beklemeksizin Arş.Yazar Kemal Duru’ya vermiştir. Efendizade ailesinin üst göbeğinde bulunan dedeleri gibi siyasete meyletmemiş, sadece Kur’ân’a, Sünnete hizmet etmiştir. Yaklaşık yarım asırdan fazla Kur’ân’â, Sünnete, İnsanlığa, Tarsus’a Tarsus’luya, hizmetlerinden dolayı ismini taşıyan bir ilim merkezi kurulmuştur. TARSUS ABDÜRREZZAK ÖZ İLİM MERKEZİ ismi altında kurulan bu dernek, manevi evladı ve özel talebem diye nitelendirdiği Arş. Yazar Kemal DURU başkanlığında, 2012 yılında kurulmuş ve çalışmalara halen devam etmektedir.